Електромобилите повишиха цените на кобалта

Сребристосивият метал, който се добива като вторичен продукт от среброто и никела, е решаващ елемент в производството на литиево-йонните батерии, които захранват всичко от електроавтомобили до продукти на Apple. Тази година кобалтът значително надскочи пазара на суровини. Цената му нарасна със 120%, а суровинният индекс Bloomberg commodity index се понижи с 4%.

Пазарът на кобалт се е удвоил за една година – от 4 млрд. на 8 млрд. долара, според Bloomberg. Търговците и автопроизводителите залагат, че потребителите ще купуват все повече на електрическите автомобили, след като няколко страни се опитват драстично да намалят въглеродните емисии, забранявайки дизеловите и газовите автомобили, пише Quartz.
До 2026 г. търсенето на литиево-йонни батерии се очаква да нарасне с шест или седем пъти, според Benchmark Mineral Intelligence. Тези очаквания помогнаха на почти всички суровини, използвани като компоненти в батериите, като литий и никел да надминат представянето на останалата част от суровинния пазар.

Проблем с доставките

Популярността на метала е присъщо проблематична. Търговците подозират, че няма да има достатъчно доставки, които да задоволят търсенето, защото две трети от добива на кобалт е от Демократична република Конго. Политическата нестабилност и съмненията за използване на детски труд в мините кара някои минни компании да напускат страната и да се стараят да увеличат добива в други части на света като Канада и Австралия. Тъй като цената на кобалта е скочила над два пъти от началото на годината – до 72 хил. долара на метричен тон, някои автомобилни компании се опитват да ограничат дългосрочните доставки и да договорят по-благоприятни цени.

Volkswagen, която си е поставила за цел да стане най-големият производител на електрически автомобили в света за десетилетие, полага усилия да си осигури по-евтин кобалт.

В началото на ноември представители на базираната във Волфсбург група коментираха, че за да осъществят плана си, водят преговори с няколко минни компании като Glencore, китайската Huayou Cobalt, американската Freeport-McMoran, Traxys и Eurasian Resources Group. Засега преговорите не са довели до желания за компанията резултат, информира в.Капитал.

През следващата година цените на кобалта ще продължат да се покачват, макар и с по-бавни темпове, казва Каспер Роули, анализатор в Benchmark. Темпото на движение на цената може да се определи от Glencore, която по-рано през годината придоби две големи мини в Конго. При всяко закъснение на добива от тези мини обаче може да се стигне до голямо увеличение на цената, смята Роули.
financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *