Електронното правителство стига до пенсионерите

Всички документи за отпускане на пенсия ще могат да се подават в бъдеще и по електронен път срещу електронен подпис, след като в петък в „Държавен вестник“ бяха обнародвани промените в наредбата за осигурителния стаж и пенсиите.

Облекчението няма да може да се използва веднага, тъй като софтуерният продукт на НОИ все още се разработва, но програмирането му вече е на финала, пише „Сега“.

Според наредбата изискванията за стаж и възраст ще продължат да се увеличават с по 4 месеца на година от 2015 г.

Целта е при мъжете годините да стигнат 65 от 63 г. и 8 месеца сега, а при жените – 63 г. от 60 г. и 8 месеца. Годините труд пък трябва да станат съответно 40 и 37 г. За 2014 г. изискването е 37 г. и 8 месеца и 34 г. и 8 месеца.

Новото увеличение трябва да приключи през 2021 г. Разписването на схемата в нормативен акт е задължително, тъй като от нея зависи изплащането на някои пенсии като учителските и наследствените от починал съпруг. Отпускането им е свързано с пенсионната възраст на лицата, които имат право на такива.

След като парламентът гласува замразяване на пенсионните условия само за година, започналото нарастване с по 4 месеца от 2012 г. трябва автоматично да продължи от 2015 г., категорични са експертите. Точно това се регламентира в наредбата. От БСП обаче са готови да се борят да ги замразят за още година, ако социалните партньори не постигнат консенсус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *