Емигрантите пращат все по-малко пари в България

Емигрантските пари, които биват изпращани в България, намаляват значително през последните 4 години. Основната причина за това се корени във финансовата и икономическа криза, тъй като тя води до намаляване на заплатите на българите в чужбина и ограничава възможностите им за парични трансфери към родината.

Това показва проучване на Института за пазарна икономика. Според анализа, доказателство за това, че икономическата криза влия негативно на паричния поток към страната, е пряката връзка на трансферираните средства към България и реалния растеж на 15-те стари членки на ЕС, които са и основна емиграционна дестинация за българите.
Негативните ефекти за икономиката като цяло, които ще причини спада на изпратените средства, ще се отрази в по-нисък разполагаем доход на получаващите ги в България и съответно в свиване на основни битови и социални разходи. Отражение ще има и в инвестицирането в имоти.
С известни условности, свързани с трудности в отчитането и изчисляването на емигрантските пари, може да се приеме, че подстатията „Компенсации на наети“ от текущата сметка на платежния баланс отразява значителна част от тези средства. Това на практика са надниците, заплатите и други плащания, свързани с официален труд към българи от нерезиденти. Тук е включен и предполагаемия размер на средствата, получени в резултат на неофициална заетост**.

Парите на емигрантите за България
Източник: БНБ, собствени изчисления
Част от разполагаемия доход във всяка страна се формира от средства заработени в друга държава и изпратени или донесени у дома. Разликата между получените от чужбина и изплатените на чужденци доходи определя дали една страна е нетен износител или вносител на фактора труд. Както може да се очаква, тези потоци имат най-големи положителни стойности (като % от БВП) за по-слабо развитите държави, от които и емиграцията и сезонната заетост към друг страни са най-значими.
* Категория „Компенсации на наети“ от платежния баланс
** Прогноза на БНБ

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *