Емил Бок: Без строги икономически мерки Румъния ще „потъне“

 
„Разбирам недоволството на румънците, както като министър-председател, така и като човек. Знам какво означава да имаш трудности в тези времена на икономическа криза“, заяви Бок и добави „също така съм убеден, както и моите колеги, че мерките бяха абсолютно необходими и правилни. Без тях Румъния щеше да потъне от икономическа гледна точка“.
Румънският премиер заяви, че политиците, включително президентът и премиерът, са „пожертвали имиджа си“, а партията е пожертвала гласовете, за да бъдат намерени решения за Румъния.
Премиерът подчерта колко е важно да бъде продължена тенденцията на икономически растеж По думите му „за една нощ не могат да се направят чудеса“. Той посочи, че е поддръжник на „ненасилието и диалога“ и уточни, че се надява опозицията да не окуражава насилието, защото „би навредила на страната на първо място“.
7 000 души за ден се оказа максимумът, който опозицията в Румъния успя да постигне за митинг в двумилионния Букурещ. Някои медийни коментатори критикуват търпението на румънците и твърдят, че докато голяма част от тях гледат протестите пред телевизора, едва ли това ще уплаши премиера Емил Бок и президента Траян Бъсеску. Опозицията се надява обаче тези протести да й донесат политически дивиденти.
Изправено пред силна рецесия през 2009 г. дясноцентристкото правителство оряза с 25% заплатите в замяна на спасителен заем от МВФ, Световната банка и ЕС, припомня БНР. Оттогава ограничителните мерки не спират – замразени пенсии, вдигане на ДДС, съкращения в държавния сектор. Хората вече не издържат, смята сенатора Теодор Мелешкано – бивш военен и външен министър от опозиционната Националлиберална партия.
Ако се погледнат исканията на протестиращите в Букурещ и в други части на страната, ще откриете два вида. Едните са икономически – за по-високи заплати, пенсии и всичко, свързано със здравеопазване и образование. Другите са политически – твърде много авторитарност, твърде много наложени решения и закони. Тези действия се усещат от хората като тенденция към авторитарен режим. Освен това, няма диалог между правителството и гражданите.
Управляващата Демократично-либерална партия признава тежката ситуация на населението, но смята, че става дума за лоша комуникация с обществото, обяснява депутатът и говорител на партията Север Войнеску.
„Бяхме ударени от икономическата криза, както всички в Европа. За да спасят икономическата стабилност на страната, правителството и моята партия предприеха тежки мерки. Периодът на затягане на коланите като че ли се оказа твърде дълъг и непоносим за много хора. Другият важен проблем е липсата на диалог между политическия елит и гражданите от една страна и между управляващите и опозицията – от друга“, коментира Войнеску.
„Не съм голям почитател на МВФ – напротив. Бих желал да имаме политически елит, който да е способен сам да управлява и предприема необходимите мерки без външен надзор, но за съжаление случаят не е такъв. Политиците, които днес обвиняват правителството, че сключи споразумение с МВФ, трябва първо да се запитат – ако те бяха на власт, дали щяха да вземат правилното решение, за да запазят страната стабилна, без външен натиск. Сигурен съм, че ако са честни, щяха да отговорят с „Не““, допълва Войнеску.
От опозиционната либерална партия признават, че няма алтернатива на споразумението с Фонда, но обещават по-бърз растеж и по-добри идеи за доходите на хората. Опозиционният алианс между либерали и социалдемократи в Румъния иска незабавни предсрочни избори.
Причините за това са две. Според тях е противоконституционно да се обединяват местните с националните избори. Второ – онези, които организират изборите, ще използват всички държавни лостове и институции по време на кампанията. Затова опозицията иска и назначаване на служебно експертно правителство, което да подготви изборите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *