Емил Хърсев: САЩ на никого не дължат нищо, освен сума долари

Това заяви финансистът Емил Хърсев в интервю за Нова телевизия. Според Хърсев проблемът е дълговата криза в света в момента. На въпрос дали може да започне нова рецесия – финансистът заяви, че не може да става дума за криза. Според него сезонността е основен фактор в икономиката.
 
Когато питате икономист дали може да се случи нещо лошо, почти винаги отговорът е да. Хърсев посочи, че дълго време е продължила безизходицата на финансовите пазари.
По думите му решенията могат да бъдат в два аспекта. Стигнали сме до един кръстопът, при който трябва да изберем една от двете злини, посочи още Хърсев.
Ако големите страни решат да спазват строга финансова дисциплина, това означава да се съкратят бюджетните разходи, това означава веднага да мислят за увеличаване на приходите, за съкращаване на всички многомилиардни програми за подкрепа на какво ли не, здрава, стегната финансова дисциплина. За икономистите това се превежда като политика на дефлацията. Парите стават скъпи, търсенето се свива и хората могат да купуват все по-малко.
Другият вариант е инфлация – пускаш печатарката, инфлацията измива дълга, обаче междувременно конфискува спестяванията, нулира фиксираните доходи.
И двете решения са доста болезнени, посочи още Хърсев. Финансовите пазари предпочитат инфлация, подчерта икономистът.
Във връзка с намаление кредитен рейтинг на САЩ, според Хърсев няма съмнения, че икономиката на САЩ може да фалира. Щатите на никого не дължат нищо друго, освен определена сума долари. Долари те могат да произведат колкото си искат, каза още Емил Хърсев.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *