Енел проучва оферти за ТЕЦ Марица Изток 3?

Има интерес за покупката на собствеността на Енел в България, съобщи в Лондон главният изпълнителен директор на италианската енергийна компания Фулвио Конти. У нас Енел е мажоритарен собственик на ТЕЦ „Марица Изток 3” от 2003 година насам.

Заради финансовата криза и натрупани чисти дългове от над 50 милиарда евро италианският енергиен гигант Eнел може да излезе от българския пазар, като продаде 73 процентния си дял в ТЕЦ Марица Изток 3 край Гълъбово. Фулвио Конти подчерта, че има проявен конкретен интерес за централата от страна на други компании и допълни, че Енел обмисля предложенията.
Освен топлоелектрическата централа италианската компания е собственик на седем ветрогенератора по три мегавата в района на Камен бряг.
Ръководството на Енел е в Лондон, за да представи финансовите си резултати за миналата година и бизнес плана си за следващите 5 години. През 2009-та приходите на Енел са се увеличили с 4.7% прямо предходната 2008-ма до 64 милиарда евро. Чистата печалба на групата за миналата година е близо 5 милиарда и 500 хиляди евро. Натрупания дълг на енергийният гигант обаче надхвърля 50 милиарда евро.
Намеренията на италианския енергиен гигант е да намали дълговете си с около 5 милиарда евро до края на следващата година. За следващите 5 години групата ще отдели 1 милиард евро за иновации и подобряване качеството на живот в районите, които оперира.
За в бъдеще Енел ще залага иключително на инвестициите във възобновяеми енергийни източници. Компанията ще развива бизнеса в Испания и Португалия чрез дъщерната си фирма за производство на зелена енергия – Enel green power и придобитата през миналата година испанска енергийна компания Ендеса.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *