Енел си осигури 5% от руския енергиен пазар

Руската „Газпром” се подготвя да влезе в производството на енергия в Италия и се цели в централа по Адриатическото крайбрежие. Италианският енергиен гигант „Енел” пък увеличава инвестициите си в Русия и стартира изграждането на нова централа в Урал, съобщиха италианските медии.

Ръководената от Фулвио Конти групировка ще подсили присъствието си в Русия, където ще участва в различни процеси, обхващащи от производството до крайното разпределение на газ, електричество и ядрена енергия.

„Днес си осигурихме 5% от целия руски пазар. През 2012 година във финансови термини това трябва да означава повече от 1 милиард евро брутна печалба, в сравнение с настоящите 160 милиона евро, които идват от дейността на централата ни Ogk-5“, каза главният изпълнителен директор Конти по време на старта на работата по подсилването на централата Ogk-5. Тя се намира на няколко километра от Екатеринбург, съобщава ProntoSofia.

В новото съоръжение от 410 мегавата Енел инвестира 350 милиона евро. Когато влезе в действие след две години, тя ще може да произвежда 3 милиона киловатчаса годишно ток. Над един милион семейства в региона ще ползват произвежданата енергия.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *