Енергетиката е заплашена от тероризма и падането на цените

Международните агенции предупреждават нефтогазовите компании за влошаване на конюнктурата, пише днес „Независимая газета”. За световния нефтен и газов отрасъл настъпват сложни времена. Аналитиците от Fitch Ratings и Международната енергийна агенция (МИА) предвиждат, че отрасълът ще бъде подложен на нарастващ брой терористични актове и превес на предлагането над търсенето през 2009 г., което ще доведе до спадане на цените.
Едновременно две негативни прогнози за нефтената и газовата индустрия бяха публикувани тези дни – Fitch Ratings съобщава за нарастващата опасност от терористични акции по отношение на инфраструктурни обекти на нефтената и газовата промишленост. Ден преди това МИА съобщи, че през следващата година е вероятно търсенето на нефтопродукти да спадне под предлагането, което може да доведе до спад на цените на енергоносителите.
Според експертите от Fitch Ratings, един месец престой на взривения миналата седмица турски участък от нефтопровода Баку-Тбилиси-Джейхан ще донесе загуби на транспортиращата фирма в размер на 300 млн. долара. А заплахата от подобни нападения расте, което ще принуди нефтените компании да увеличат инвестициите в охраната на обектите си. Fitch Ratings припомня също и за нарастващите нападения над обекти на Шел в Нигерия. Ако такива нападения станат по-чести и опасни, то рано или късно потребителите ще решат, че тези източници са ненадеждни и ще потърсят други доставчици, смята директорът на аналитичната група по енергетика на Fitch Ratings Джефри Вудраф.
Доста високите цени на нефта в момента, в съчетание с рецесията в САЩ, биха могли да доведат до намаляване на обема на използваните горива. Но днес не съществуват достатъчно алтернативни източници на енергия и ако цените на нефта започнат да падат, то търсенето на алтернативи може да замре. В резултат на това нивото на потребление вероятно ще остане в сегашните стойности.
Според руските аналитици перспективите, описани от МИА и Fitch Ratings, са реални. От една страна тероризмът е болезнен за нефтените фирми, заради възможните прекъсвания на доставките, но, от друга страна, всякакви прекъсвания или политическа нестабилност в крайна сметка повишават цените на нефта и оттам и рентабилността на фирмите. Поради това в средносрочна перспектива се очаква цената на нефта да спадне под 100 долара за барел, но не се изключва и възходящ тренд след движението надолу през последните седмици.
Аналитикът на Евразийската банка за развитие Евгений Винокуров предполага, че през четвъртото тримесечие цената на нефта вероятно ще достигне до 90-100 долара за барел. Според него това е свързано с два фактора: спекулантите, залагащи на повишаването на фючърсите до 150 долара за барел, сега закриват своите позиции. Освен това забавянето на икономическия ръст се премества от развитите към развиващите се страни, което ще доведе до по-нататъшно намаляване на търсенето на енергоносители и метали.

financebg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *