Енергийните акции са неоспоримите победители в S&P 500 тази година

Енергийните акции са неоспоримите победители в S&P 500 тази година. Те продължават да „изглеждат изключително привлекателни“, казва един фонд мениджър, цитиран от Yahoo Finance.

What Can We Learn From the S&P 500-to-Gold Ratio? | GOLD AVENUE

„Цените на суровините остават високи“, каза Бен Кук, портфолио мениджър на Hennessy Transition Fund. „Предвиждаме ръст на търсенето на суров петрол тази година, както и ръст на търсенето на природен газ в световен мащаб тази и следващата година.“

„Високите цени на суровините предоставят на много от компаниите в сектора нагоре по веригата на САЩ огромен паричен поток и този паричен поток позволява на тези компании да изплатят дългове и очевидно обратно изкупуване на акции“, каза Кук, информира infostock.bg.

„Ние разглеждаме основните секторни категории в S&P 500 и енергетиката в този момент и време крещи привлекателно, не само на базата на оценка, но и на базата на доходност на свободния паричен поток“, каза той. „Енергийните акции за нас, от гледна точка на възвращаемостта на инвеститорите, изглеждат изключително привлекателни.“

Фючърсите на суровия петрол са в третия си ден на печалби, достигайки 8-месечно дъно. Brent (BZ=F) и West Texas Intermediate (CL=F) се повишиха с повече от 1% по време на сесията в понеделник.

Въпреки ралито, петролът е надолу с почти 30% спрямо нивата през юни. Колебливостта в цените произтича от страховете от рецесията, блокирането на COVID в Китай, предложените тавани на цените на руския петрол и ниската ликвидност на петролните пазари.

Все пак екипът на Кук вярва, че цените на суровия петрол могат да останат високи и да увеличат запасите от енергия допълнително.

S&P 500 отново навлиза на меча територия* - Investor.bg

„Смятаме, че има добра причина да вярваме, че по-нататъшното повишаване на цените на суровините ще подкрепи по-доброто представяне, поне през следващите 12-15 месеца“, каза той.

ETF на енергийния сектор (XLE) е нараснал с 48% от началото на годината, тъй като цените на петролните акции се повишиха.

Occidental Petroleum (OXY) е нагоре със 130% от началото на годината. Уорън Бъфет наскоро инвестира още 16 милиарда долара в базирания в Перм енергиен гигант, увеличавайки дела си до 26,8%. Chevron (CVX) и ExxonMobile (XOM) нарастват съответно с 38% и 59% от началото на годината.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *