Енергийните и климатични приоритети на кандидат-депутатите

Докато светът, и в частност Европа, галопират в растящото си притеснение от промените в климата, в навечерието на изборите за 41-то Народно събрание българските политически парти и предложените от тях кандидат-депутати демонстрират почти пълна небрежност по този проблем, става ясно от анализ на екофондация.
В предизборните програми на кандидат-депутатите като цяло не се откриват подробни насоки за промени в тази сфера, липсват и социално-икономически сценарии за резултатите от осъществяването им.
Вижда се и липсата на готовност за сътрудничество между различните партии и дори недоброто познаване на материята, казват от фондация „Тайм Екопроекти”.
Какво ни казват в действителност предизборните програми по основните въпроси, касаещи енергията и климата?
Намаляване на емисиите парникови газове
Синята Коалиция поставя акцента върху мерките по енергийна ефективност (ЕЕ) и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Като решение от ГЕРБ предлагат спиране на неконтролируемата сеч.

От НДСВ заявяват отговорност за създаване на реални условия за функционирането на пазара на квотите за парникови газове и в България, както и пакет от мерки за намаляване на автомобилните задръствания, създаване на условия за пешеходци и велосипедисти.
Енергийна ефективност
От ГЕРБ залагат на ЕЕ, като решение за енергийна независимост.

НДСВ заявяват плановете си за повишаване на ЕЕ и предвиждат инвестиции в електропреносната мрежа там, където ще се включват ВЕИ.

Синята Коалиция детайлизира въпроса, предлагайки мерки за намаляване енергоемкостта на българската икономика и повишаване на ЕЕ. За промишлеността те предвиждат „амортизация на разходите за ЕЕ в срок от три години”, а за домакинствата – „признаване на част от енергоспестяващите инвестиции за разход преди облагане с данък върху доходите на физическите лица”. Освен това предвиждат цялостна рехабилитация на електропреносните мрежи.

От Зелените също предвиждат „подкрепа за инвестициите в електроенергийните мрежи за подобряване на качеството и сигурността им”
Възобновяеми енергийни източници
ГЕРБ насочват вниманието си към приоритетно развитие на сектора, интегрирането му и увеличаване на дела му в енергийния микс. Обещават и да подобрят топлоснабдяването.

Синята Коалиция обявяват конкретни приоритети. Освен това предвиждат „въвеждане на данъчни насърчения за производство на топлинна енергия от отпадъчна биомаса”.

НДСВ предвиждат по-широко използване на ВЕИ, както и национален изравнителен механизъм за справедливо прехвърляне на разходите от преференциални цени за ВЕИ и комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия върху крайните потребители на електроенергия. Предвиждат и приватизацията на „Топлофикация-София” като стъпка за решаването на проблема.

Зелените на свой ред обещават „подкрепа за развитието на когенерационни системи”.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *