Енергийните предприятия се обявиха против поскъпването на газа

Федерацията на индустриалните енергийни предприятия настоява да не се допуска поскъпване на природния газ по време на криза. Позицията е представена в отворено писмо по повод оповестената прогноза на „Булгаргаз”, че от януари синьото гориво трябва да поскъпне с около 18%.
Федерацията иска да се създаде работна група с представители на енергийното министерство, ДКЕВР и индустрията, която да предложи други варианти за цените на газа и за изработване на кризисен план при намалени доставки вследствие на евентуална нова газова криза.
Не сме съгласни газът да поскъпне, заявяват от федерацията, тъй като през следващите месеци, когато се очаква да е пикът на икономическата криза в страната ни, индустрията ще трябва да пести всяка стотинка, за да оцелее.След катовече сме имали зима със скъп газ, със спрени доставки и без някой да поеме отговорност за загубите на компаниите. Резултатът е бил свито производство, затваряне на цели заводи, а много хора са останали без работа поради драстичното намаление на поръчките в предприятията.
Увеличението на цената на газа означава загуба на конкурентоспособност, ново намаляване на производството и невъзможност за запазване на работните места, заявяват от Българската федерация на индустриалните енергийни предприятия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *