Енергийни гиганти се обединиха за общ бизнес с вятърни централи

Енергийно-инженерните гиганти Gamesa и Areva създадоха свое съвместно предприятие Adwen, което ще се занимава с разработки в областта на вятърната енергия. Adwen има за цел да завземе 20 процента от европейския пазар до края на десетилетието.

Фокусирайки се върху проектирането, производството, монтажа, пускането в експлоатация и услугите за офшорни вятърни турбини, Adwen ще бъде 50:50 собственост на двете дружества. Техните текущи дейности веднага ще гарантират на новото дружество цяла опашка от проекти с общ капацитет 2.8 GW, пише GreenTech.bg.

„Офшорният пазар е едно от най-перспективните области за развитието на възобновяемите източници през следващото десетилетие, особено в крайбрежните държави от Северна Европа, където инсталираната база трябва да достигне до над 25GW до 2020 г.“, казаха компаниите в съвместно изявление.

През 2018 Adwen ще започне доставките на 8MW турбина, която очаква да бъде „пазарен първенец“, и две 5MW турбини. Всички те ще се произвеждат в съществуващите заводи в Германия.

Съобщението за съвмстното дружество дойде на фона на спекулациите около бъдещето на Areva, след като френският министър на енергетиката Сеголен Роаял не изключи възможността за сливането на фирмата с енергийния гигант EDF.

Areva, която също като EDF е повече от 80 на сто собственост на френската държава, наскоро отчете рекордна загуба от 4,8 млрд. евро за 2014 г., четвърта поредна годишна загуба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *