Енергийното потребление на ЕС падна на нивото от 1990 г.

Енергийната консумация в Европейския съюз продължава да спада и достига до нива, които не са виждани от повече от две десетилетия. Това показаха публикувани в понеделник статистически данни от Евростат.

Данните са до 2013 г., която е последната година на изследването. Драстичният спад в годишната консумация на енергия е с повече от 9% спрямо пиковата 2006 г., съобщи investor.bg. Това отразява продължаващите икономически неволи на съюза, но и усилията на страните членки и бизнеса да намалят употребата на енергия и да увеличат енергийната ефективност.

Тъй като енергийните източници варират драстично между различните държави и в техните райони, Евростат измерва енергийното потребление с мерна единица, която е еквивалентна на милиони тонове нефтен еквивалент (mtoe). През 2013 г. ЕС е консумирал 1,666 mtoe, или 91% от потреблението през 2006 г., с което консумацията се е изравнила с тази от 1990 г.

Данните също така потвърждават силната зависимост на ЕС от енергийния внос. През 2013 г. съюзът е добил едва 47% от изразходената енергия. Имайки предвид цените от тогава, Европа е дала 400 млрд. евро за внос на енергия през 2013 г.

Великобритания е една от най-малко зависимите от вноса страни. Тя е подпомогната от обилните си запаси на нефт и газ от Северно море и само 46% от енергията в страната се внася. На обратния полюс са Германия, която внася 63% от ползваната енергия, и Италия – със 77% внос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *