Енергото извива ръце за по-скъп ток

Електричеството ще поскъпне с 1,5 ст. средно, най-евтино ще е във Варна

Колко ще плащаме от 1 юли

Компания Стара цена Нова цена

(дневна и нощна) (дневна и нощна)

ЧЕЗ 14,6-9,3 15,36-9,84

ЕВН 14,6-9,3 15,36-9,84

ЕOН 14,6-9,3 15,24-9,6

(Предложение на ДКЕВР)

Енергото извива ръцете на държавния регулатор със заплахи за режим на тока, за да получи по-високи цени на електричеството. България може да остане на тъмно заради сривове в захранването, предизвикани от старите мрежи. Строителният бум през последните години също може да превърне страната в дискотека. За това предупреди Любош Павлас, шеф на CEZ у нас. Фирмата държи Енергото в Западна България. Според Павлас единственият начин за спасение от режима са инвестициите. А за да ги има, е нужно да се вдигнат цените на тока. Собствениците на Енергото настояват цените да се вдигнат между 6,5 и 8,5 на сто. От Държавната комисия по енергийно и водно регулиране обаче отказват увеличението да е с повече от 5,5%.

Подобна логика – да се искат по-високи цени заради инвестиции, е антипазарна, коментираха експерти. Навсякъде по света компаниите си осигуряват 80% от вложенията чрез кредити, а само 20 на сто са собствените средства.

Шефът на енергийния регулатор Константин Шушулов също скастри тримата собственици на ЕРП у нас, че не са изпълнили обещанията си за инвестиции и ремонти. Те са реализирани едва 30%, заяви Шушулов на международния енергиен форум в курорта Св. св. Константин и Елена. Притеснително е, че ЕРП-тата не изпълняват инвестиционните си програми, на базата на които се вдигат цените на тока, коментира Шушулов.

У нас няма съответствие между цената на електричеството и качеството на услугата. Затова трябва да се засили контролът. Откакто Енергото е в частни ръце, се увеличиха оплакванията от абонати за лошо качество и сривове в системата, каза още Шушулов.

Подобни твърдения граничат с лъжи, скочиха от компаниите. Ние си изпълнихме инвестиционните планове и през миналата година вложихме около 50 млн. лева в мрежата, казаха от E.ON. CEZ пък планира да инвестира около 90 млн. лв., с което ще компенсира изоставането от миналата година.

Ивайло Велков

Със стотинка и половина средно поскъпва токът от 1 юли. Това предвижда проекторешението на ДКЕВР, което бе представено на обществено обсъждане вчера. В проценти увеличението е около 5,5%. За първи път трите района в страната ще бъдат с различни цени. За CEZ (София, София област и Плевен) дневната тарифа става 15,36 ст. за киловатчас, а нощната – 9,84 ст. Цените са с ДДС. Абонатите на ЕVN в Пловдив и Стара Загора ще плащат същите тарифи. Клиентите на Е.ОN ще имат най-евтин ток от 1 юли – 15,24 ст. дневна тарифа и 9,6 ст. нощна. Окончателното решение на ДКЕВР ще бъде обявено на 28 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *