Енрико Лета: Да не допускаме Лондон да напусне ЕС

Италианският премиер Енрико Лета, който пое управлението на страната преди няколко месеца, предупреди във вторник, че съществува „огромен риск“ Великобритания да напусне Европейския съюз през следващите няколко години и призова другите страни да действат, за да не се допусне това, предаде „Ройтерс“.

„Убедени сме, че в страните от ЕС, ние подценяваме риска Обединеното кралство да излезе от Европа. Смятам, че има огромен риск“, заяви Енрико Лета в отговор на журналистически въпрос, след лекция в кралския институт за международни отношения Chatham House.

„Трябва да сме много предпазливи… и да подготвим дискусия в опит да предотвратим този риск“, добави Лета, който започна двудневно посещение във Великобритания.

Британският премиер Дейвид Камерън, чиято Консервативна партия напоследък губи популярност в социологическите анкети преди изборите през 2015 г., е подложен на натиск от евроскептиците в своята партия и от възхода на Партията за независимостта на Обединеното кралство (UKIP), която заложи на антиевропейските нагласи и обещава напускане на ЕС, посочва агенцията.

Камерън обеща до края на 2017 г. да бъде организиран референдум за продължаване на членството на Лондон в ЕС, ако партията му продължи да управлява след изборите през 2015 г. и ако успее да спечели отстъпки за отношенията на Великобритания с ЕС.

В Лондон Енрико Лета говори и за икономическите трудности пред Италия. По думите му приоритет за третата по големина икономика е eврозоната е да изгради устойчива среда по отношение на публичните си финанси. Лета подчерта и значението на фискалната консолидация и структурните реформи в оздравителния процес. Той определи младежката безработица като най-големия кошмар в неговата работа, предаде Bulgaria On Air, позовавайки се на Ройтерс.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *