„Епъл“ разработва нова защита за смартфните си, неуязвима за властите

„Инженерите на „Епъл” вече са започнали работа по нови средства за защита, които ще направят невъзможно правителството да проникне в устройството. Компанията е пристъпила към създаване на нова система, която привлече вниманието на обществото. „Епъл цели да създаде сериозни технически трудности за правителството, като ще попречат на властите да проникват в устройства, дори и ако администрацията на президента Обама спечели съдебния спор и получи достъп до смартфона „iPhone”.

Миналата седмица съдът в Калифорния поиска компанията да предостави на служителите на ФБР специален софтуер, който ще им позволи да получат достъп до информация, съхранявана на смартфона „iPhone”. Устройството принадлежало на терориста Саид Фарук, който участвал в нападенията в здравен център в Сан Бернардино и бил убит.

Властите все още се опитват безуспешно да разчетат информацията от смартфона. За „Епъл” кодирането на устройствата е стандартна практика. Изпълнителният директор на технологичния гигант Тим Кук заяви, че ще оспори искането на ФБР. Той добави, че „Епъл” е предоставила на компетентните органи всички данни, които са важни за от гледна точка на разследването на терористичен акт. /ТАСС /

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *