ЕП гледа доклад за цифровизация на индустрията

ЕП и по-точно Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите на Европейския парламент прие доклад за цифровизацията на европейската индустрия. Текстът, предложен от Европейската комисия, дава насоки за бъдещи законови промени за единни стандарти на т.нар. „цифров пазар“.

Идеята е да се направи така, че индустрията да може да се развива добре във всички региони на Европа, обясни българският евродепутат Ева Майдел, която е член на Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите на ЕПТова е изключително важно за България, защото по този начин българската и европейската индустрия могат да се възползват от увеличения в икономиката в тази сфера до близо половин трилион евро в следващите пет години. От това ще подпомогне икономиката, ще могат да бъдат създадени повече работни места, ако индустрията наистина се възползва от високите технологии.

Тази година Европейският съюз насочва усилията си по теми, които засягат ежедневието на всички европейци. Основните въпроси са сигурността, кризата с мигрантите, климатичните изменения и единният цифров пазар. През декември тогавашният председател на Парламента Мартин Шулц, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и словашкият премиер Роберт Фицо от името на Съвета подписаха за пръв път съвместна декларация, излагаща целите и приоритетите на ЕС за 2017 г. Те заявиха, че представляваните от тях институции ще се съсредоточат върху следните области:

  • Заетост и растеж
  • Социална Европа
  • Сигурност
  • Миграционна криза
  • Енергетика и промени в климата
    Каква е стратегията, която бе приета за развитието на единния цифров пазар? На 06.05.2015 г. Европейската Комисия обяви публично своята Стратегия относно въвеждането на Единен цифров пазар, който трябваше да стане реалност до края на 2016 г.
    Инициативата включва както съществени промени в европейското законодателство в ключови области като защита на личните данни, защита на потребителите, така и практически действия като масовото въвеждане на дигиталните технологии и поставяне основите на едно дигитално, осведомено и способно общество.
    Идеята за единен цифров пазар е ясен показател за това доколко важни и актуални са в днешно време Интернет и дигиталните технологии в ежедневието и за бизнеса.  потенциалът на Европа като обединени 28 национални пазара със своите над 500 милиона потребители надхвърля дори този на САЩ и че след изграждането на единния цифров пазар ще бъдат отчетени печалби, възлизащи на 415 билиона евро годишно.

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *