ЕП и ЕК спорят как да се финансират страни извън Европейския съюз

Европейският парламент и Европейската комисия влязоха в пореден финансов спор. Европейският парламент и страните-членки започнаха в Брюксел преговори по определянето на условията за финансирането от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) на страни, извън ЕС. Обсъжданият въпрос е размерът на финансирането, което парламентът настоява да се запази от изтичащия бюджетен период 2007-2013 г. на 29,5 млрд. евро, а Европейската комисия и страните-членки настояват да се намали на 28 млрд., съобщават от офиса на Ивайло Калфин.

„Въпросът не е маловажен, защото всяко евро, вложено чрез банката, води до 30 евро допълнителни кредити от частни и публични източници. Използването на тези средства е много ефективно и има смисъл банката да бъде подпомагана”, заяви Ивайло Калфин, който води преговорите от името на Европейския парламент.

Калфин предлага парите да не се вземат от вече отънелия бюджет на ЕС, а от замразените средства от Инструмента за Средиземноморието. През 2011 г. ЕС създаде финансов инструмент, чрез който да подпомагат инвестициите в региона, но страните-членки не могат да се разберат как да използват печалбата от управлението му и парите стоят блокирани.

Докладчикът на Европейския парламент предлага половината от сумата, 235 млн. евро, да се използват за увеличаване на гаранцията на ЕИБ. Сред другите нерешени въпроси, по които преговорите продължават, е как да бъдат разпределени парите между различните световни региони. Парламентът предлага да се запази сегашното съотношение, но сред страните членки има предпочитание за пренасочване на средства към Северна Африка или пък към източните съседи на ЕС.

Предстои да се договорят и условията за механизма за отчетност на банката, който беше въведен през 2011 г. Той предвижда освен финансовите резултати при отпускане на финансиране да се взема предвид икономическият ефект от проекта в страната, в която той се реализира, както и социалните последици от него. Европейският парламент държи и на включването на екологични критерии при определянето на проектите, които ще се финансират чрез ЕИБ. Сред тях са отказ на начинания, свързани с увеличаване на въглеродните емисии, както и заделяне на до 25% от кредитите за реализация на екологични проекти.

Европейската инвестиционна банка е изцяло собственост на държавите от ЕС. Портфейлът й за работа към държави извън ЕС включва проекти, свързани с намаляване на бедността и за насърчаване на устойчивото развитие, за изграждане на транспортна и енергийна инфраструктура, за водоснабдяване и канализация, образование, здравеопазване, за стимулиране на икономиката и разкриване на работни места. 10% от бюджета на ЕИБ е насочен към т.нар. „външни операции на банката”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *