ЕП настоява за глобален данък върху финансовите сделки

Трябва да бъдат разработени планове за въвеждане на глобален данък, който да предотврати поемането на прекомерен риск от страна на финансовите институции и да гарантира, че финансовата индустрия ще плати за щетите, нанесени от финансовата криза.
Това се подчертава в резолюция на Европейския парламент, приета в сряда, съобщиха от пресслужбата на институцията в София.
Ако глобалното въвеждане на подобен данък се окаже невъзможно, ЕС трябва да разгледа възможността за неговото едностранно въвеждане, смятат депутатите.
Парламентът настоява Комисията да изработи план за въвеждане на глобален данък върху финансовите сделки, който да представи „достатъчно време“ преди следващата среща на върха на Г-20, за да може ЕС да подготви своя обща позиция.
Комисията трябва също така „внимателно да разгледа“ въпроса до каква степен подобен данък ще допринесе за стабилизирането на финансовите пазари и дали би могъл да предотврати бъдеща финансова криза, бидейки насочен към определени типове „нежелани“ финансови сделки (които трябва да бъдат специално определени от Комисията).
Комисията и Съветът трябва да направят оценка доколко приходите от този данък могат да се използват за финансиране на сътрудничеството за развитие и за мерки за смекчаване на последиците от климатичните промени в развиващите се страни, както и как той би могъл да допринесе към бюджета на ЕС.
Въпреки че предпочитат глобален подход по въпроса в рамките на Г-20, депутатите смятат, че трябва да се проучат преимуществата и недостатъците от въвеждането на подобен данък в ЕС, дори и ако основните партньори на Съюза решат да не го въвеждат.
Членовете на ЕП подчертават, че подобен данък не трябва да затруднява банковия сектор да натрупа „здрав“ капитал, който да гарантира способността му да финансира инвестициите в реалната икономика, както и че не трябва стимулира миграцията на капитали. Трябва да бъде избегнато и евентуално негативно въздействието върху малките и средни предприятия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *