ЕП ограничи таксите върху банковите карти

Таксите, които банките начисляват на търговците при трансакции с дебитни и кредитни карти, ще бъдат ограничени с общи правила, валидни за целия ЕС.

Решението е прието на първо четене от Европейския парламент днес, съобщи пресслужбата на ЕП, цитирана от БТА.

Ограничението, което ще се прилага за трансграничните и за националните картови плащания, трябва да доведе до намаляването на разходите за картодържателите.

„Това законодателство, съчетано с предстоящата директива за платежните услуги, ще създаде равни условия за плащания в цяла Европа. Правилата трябва да повишат прозрачността при налагането на таксите, да стимулират конкуренцията и да дадат възможност на търговците и потребителите да избират картовите платежни схеми, които им предлагат най-добри условия“, заяви евродепутатът Пабло Салба, който внесе предложението в Парламента.

Мярката бе приета с гласовете на 621 депутати. 26 бяха против, а 29 се въздържаха.

За трансграничните трансакции с дебитни карти договореното ограничение е 0,2 процента от стойността на сделката. По настояване на Парламента същият таван от 0,2 процента ще важи и за вътрешни разплащания след преходен период от 5 години.

За по-малки национални трансакции с дебитна карта страните членки могат също така да определят максимална фиксирана такса от 0,05 евро на сделка след петгодишен преходен период.

За трансакции с кредитни карти таксите ще бъдат ограничени до 0,3 процента от стойността на сделката, като страните членки могат да определят по-ниска такса за вътрешните разплащания с кредитни карти.

В момента търговците често са задължени да приемат всички карти при условията, поставени от компаниите, издали картите. Според новите правила търговците, които избират картова платежна схема, ще трябва да приемат само карти, включени в тази схема, които са предмет на посочените правила за ограничение. Ако търговците установят тази практика, може да се окаже, че те приемат по-малко видове карти, но таванът на таксите би трябвало да води до по-ниски разходи за търговците и за купувачите.

Новите правила няма да се прилагат по отношение на т.нар. тристранни картови схеми като Американ експрес (American Express) при които участва само една банка, ако картата е издадена и се обработва по същата схема. За търговските карти, използвани само за плащане на бизнес разходи, тези правила също няма да важат.

След три години правилата ще се прилагат и за тристранните картови схеми, които лицензират други оператори да издават карти и по този начин да заобикалят закона, работейки де факто като четиристранни картови схеми.

Правилата за таван на таксите не засягат тегленето на пари в брой от банкомати.

След като се гласуват от Европарламента, правилата трябва да бъдат официално одобрени от Съвета. Те ще влязат в действие шест месеца след влизането в сила на законодателството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *