ЕП одобри споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС

Европейският парламент (ЕП) одобри споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз (ЕС), което включва и споразумението за свободна търговия, съобщават от пресслужбата на ЕП.

В резултат на днешното гласуване споразумението ще се прилага временно, като началната дата предстои да бъде одобрена от Съвета на ЕС, посочват от Европарламента. За да има споразумението пълна правна сила, то трябва да бъде ратифицирано от 28-те държави членки на ЕС. Досега това са направили 6 страни.

Планираше се правилата за търговия да влязат в сила от 1 ноември тази година, но миналия петък, 12 септември, ЕС, Украйна и Русия се договориха за отлагане на срока за влизане в сила на търговските правила до края на 2015 г.

Споразумението предвижда политическо асоцииране и икономическа интеграция между ЕС и Украйна, както и свободен пазарен достъп за двете страни, посочва се в съобщението. Документът е подкрепен с 535 гласа „за“, 127 „против“, а 35 от евродепутатите са гласували „въздържал се“.

Едновременно с това украинските депутати също ратифицираха споразумението.

„Чрез тази ратификация европейският избор на Украйна ще бъде институционализиран и бъдещето на Украйна ще се свърже с това на ЕС. Украинското общество заплати най-високата цена за европейските си стремежи. То е в траур за смъртта на много хора, страда от териториална окупация от Русия и преживява влошаваща се икономическа криза“, пише още в съобщението.

„Това е исторически момент“, заяви председателят на ЕП Мартин Шулц в обръщението си към депутатите от пленарните зали в Страсбург и Киев, свързани с директна видео връзка.

Споразумението предвижда политическо асоцииране и свободна търговия. Политическите разпоредби приближават Украйна с една стъпка по-близо до ЕС, като отварят нови канали за политически диалог и създават базови правила за сътрудничество в области като енергетика, транспорт и образование. В него са предвидени и изисквания към Украйна за провеждане на реформи и за зачитане на принципите на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона.

Споразумението включва и темата за увеличаването на движението на работници, като залага като цел установяването на безвизов режим на пътуване и привеждането в съответствие на регулаторните системи на двете страни. Украйна ще приеме и подробни графици за транспониране на елементи от правото на ЕС в националното законодателство.

Задълбоченото и всеобхватно споразумение за свободна търговия значително интегрира пазарите на ЕС и Украйна, чрез премахване на вносните мита и забраната на други търговски ограничения, макар и със специфични ограничения и преходни периоди в „чувствителни“ зони, като например търговията със селскостопански продукти. То предвижда и частично интегриране на пазарите на обществените поръчки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *