ЕП препоръчва освобождаване на парите от еврофондовете

Проектодоклад на бюджетната комисия на Европарламента (ЕП) подкрепя възстановяването на спрените плащания за България при гаранции за ефективното им усвояване. В доклада, обаче, не са спестени унищожителни констатации за недостатъчен административен капацитет и проблем с обществените поръчки в България.
В доклад, който не е правен за никоя досегашна страна членка, заместник-председателят на бюджетната комисия в ЕП Нийлс Лундрген отчита резултатите от проверките на евродепутати в проблемите звена на европрограмите у нас в края на септември.
Липсата на достатъчно подготвени кадри, които да работят с еврофондовете в България, е най-характерният проблем на страната, пише представителят на ЕП. Той посочва още, че приетите закони в тази област трябва да се прилагат стриктно, а корупцията по върховете да се преследва и наказва най-строго с конфискация на доходи и имущество.
Като най-проблемна област Лундгрен посочва обществените поръчки. Според него там е и най-сериозният риск от корупция и конфликти на интереси. Недостатъчният брой специалисти, липсата на опитни и подготвени професионалисти изглежда е ендемичен проблем.
Усилията трябва да се фокусират върху ключови проекти, по-доброто планиране на дейностите по тях и ефективната им реализация, е записано в доклада на шведския евродепутат, като е изразена и подкрепа за поисканата от вицепремиера Меглена Плугчиева допълнителна помощ от Европейската комисия и държавите-членки.
За самата Плугчиева Лундгрен пише, че е натоварена с големи отговорности и очаквания, но не са й дадени всички средства и политическа власт да осъществи успешно важната си мисия.
В проектодокумента има и констатация, че кратките срокове за работа по проектите създават проблем за възложителя, както и препоръка към ЕК да изяснява по-добре процедурите и сроковете и да следи отблизо прилагането на различните планове за действие у нас.
Лундгрен изразява съгласие с ЕК за необходимостта от фундаментална реформа на структурите управляващи еврофондовете в България и декларира подкрепа за целта на страната да й бъдат възстановени спрените плащания, при гаранции за тяхното ефективно усвояване.
Двата документа са с препоръчителен характер и ще бъдат обсъждани в европарламента идната сряда в присъствието на Плугчиева. Възможно е окончателният доклад да придобие по-компромисен тон заради твърденията на българското правителство, че в предизборната и за ЕП година доминиращата група на десницата се опитва да препъне българските социалисти и либерали.
Източник: БГНЕС/profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *