ЕП прие резолюция за постоянен кризисен механизъм в защита на еврозоната

Страсбург, Франция /КРОСС/ По време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург бе прието предложение за резолюция за създаване на постоянен механизъм за действие при кризи с цел запазване финансовата стабилност на еврозоната.
Глaсуването беше предхождано от ключови разисквания по темата на 15 декември на заседание на ЕП.
Според г-жа Илиана Иванова (ЕНП/ГЕРБ) особено важен е въпросът за ролята на държавите-членки, които все още не участват в еврозоната по време на въвеждане на механизма и под каква форма ще бъде регламентирано тяхното участие. „В резолюцията изрично отбелязахме, че за държави като България трябва да се отчита тяхната специфична ситуация, както във формалната рамка на механизма, така и на практика“, допълни българският евродепутат.
В документа се подчертава, че държавите-членки на ЕС, които не са част от еврозоната трябва да участват в създаването на антикризисния механизъм, както и да имат възможност да участват в този механизъм, ако желаят.
Илиана Иванова коментира още: „Твърдо подкрепям идеята за данъчна конкуренция в ЕС, в противен случай как ще подпомогнем конкурентоспособността в Съюза и какъв проблем ще разрешим, ако хармонизираме данъци без изричното съгласие на всички страни-членки?“.
Резолюцията подчертава още необходимостта страните членки с по-голям риск от дефицити да допринасят повече средства към активите на кризисния механизъм като по този начин ще се насърчи стриктната фискална дисциплина.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *