ЕП призова за строителството на повече енергийно ефективни сгради

Европейският парламент призова всичкинови сгради да се строяттака, че да произвеждат сами толкова електроенергия от възобновяеми източници, колкото потребяват.
Освен това, от ЕП настояват държавите членки на Европейския съюз да определят какъв минимален дял (в процентно изражение) от вече построените не-енергийно ефективни сгради да бъдат обновени за периода 2015-2020 година.
От ЕП подкрепихаидеята на Европейската комисия прагът за финансиране на проекти за енергийна ефективност и реновиране на стари сгради да бъде вдигнат на 1000 евро за кв. м. В обновените сгради пък трябва да бъдат инсталирани „умни“ измервателни уреди за консумация на електрическа енергия.
Европейските депутати настояват от Брюксел спешно да предложат нови финансови инструменти в подкрепа на енергийната ефективност до 20 юни 2010 година. Според законодателите, ЕК трябва да основе фонд за енергийна ефективност до 2014 г., който да се финансира от средствата, предназначени за регионално развитие.
Строителната индустрия, която подкрепя изграждането на енергийно ефективни сгради, и екоактивистите приветствата призива на ЕП. Те смятат, че институцията най-сетне е дала ясен знак на всички членки на ЕС, че е време да реагират по-ефективно на проблема.
Технически и икономически нищо не стои на пътя на строители и инвеститори да изграждат повече енергийно ефективни сгради, с коетоще се подпомогне намаляването на вредните емисии, смятат експерти от екоорганизацията WWF.
Страните от еврообщността тепърва ще преговарят по бъдещото общо споразумение. Чешкото председателство на ЕС смята да представи доклад за напредъка на преговорите, но финализирането на процеса ще бъде оставено на следващия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *