Ердоган готов на референдум за парка „Гези“

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се срещна отново с представители на протестиращите само няколко часа, след като обяви, че им отправя последно предупреждение да прекратят демонстрациите.
В продължилата близо четири часа среща в Анкара Ердоган отново отправил предложение да се извърши референдум сред жителите на Истанбул за съдбата на парка „Гези“. Плановете за презастрояването на парка и района около него в центъра на Истанбул запалиха искрата на масовите протести, които се превърнаха в антиправителствени.
„Искаме да знаем какво мисли населението на Истанбул, решението му е много важно за нас“, каза след срещата Хюсеин Челик, говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган.
Челик каза, че правителството не възнамерява да извършва строителни промени в парка Гези, където от две седмици лагеруват между 2000 и 3000 души, преди населението на Истанбул да се е произнесло по въпроса в общински референдум.
Той също така заяви, че правителството ще изчака решението на съда, който бе сезиран от противници на спорния проект за строителство в парка.
Протестиращите обаче вече отхвърлиха ултиматума му да бъдат прекратени протестите до 24 часа както и предложения референдум.
Въпреки проведените срещи в Анкара отново се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите. Силите на реда изстреляха сълзотворни гранати срещу група от около 200 демонстранти в центъра на града близо до офисите на Ердоган в Анкара.
Разположените на булевард „Кенеди“ барикади на протестиращите бяха нападнати с бронирани полицейски машини. Срещу протестиращите на улица Бестекяр бяха изпратени специалните полицейски подвижни сили, които атакуваха със звукови бомби и сълзотворен газ.
В Истанбул обаче обстановката бе спокойна през нощта. Хиляди танцуваха в района около паметника на Кемал Ататюрк въпреки масираното присъствие на полицаи.
Турски майки подкрепиха протестиращите в парка „Гези“, като са хванаха за ръце в жива верига и скандираха „Абдуллах Чьомерт е наше дете“ в памет на загиналия младеж при протестите в парка.
За събота и неделя се готвят контрапротести на управляващата партия в подкрепа на Ердоган.
„Те ще покажат на цялата страна и на света истинското лице на Турция. Тези митинги не целят противопоставянето на една група на друга група от населението. Тези митинги целят тихият глас на масите да достигне както до всички точки на Турция, така и до целия свят“, заяви Ердоган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *