Ердоган спечели Турция и лирата скочи

Управляващата в Турция политическа сила печели убедително местните избори. Кандидатите на Партия на справедливостта и развитието, чийто лидер е премиерът Реджеп Таийп Ердоган, са събрали на вчерашните местни избори около 45% от гласовете, показва данните от преброяване на 50% от бюлетините.

Втора е опозиционната Народно-републиканска партия с 23% от гласовете, трета е Партията на националното действие с 14%, а кюрдската Партията на мира и демокрацията взема 7.5% Резултатите съвпадат с предварителните очаквания от социологическите проучвания.

Ердоган беше заплашил, че ще се оттегли ако бъде победен от опозицията на местните избори. Вместо това неговата партия подобрява резултата си от последния вот за общините през 2009 г., когато получи 38.8% от гласовете.

За бизнеса в Турция премиерът е гарант за предвидимост и икономически възход, въпреки корупционните скандали в последните месеци и цензурата, наложена наTwitterиYouTubeпреди изборите в неделя. Забраната за двата сайта остана в сила, нищо че беше определена за незаконна от съда.

Така победата на Партия на справедливостта и развитието даде силна подкрепа на турската лира, която поскъпва днес с 1.38%, до 2.1562 долара. Основният фондов индекс в ИстанбулBIST 100е нагоре с 0.55%, до 69 498 пункта.

Право на глас в Турция имат 52 млн. души, а свои кандидати представиха 26 политически партии. 40 000 полицаи се грижеха за спокойното протичане на вота. Въпреки това в хода на гласуването бяха убити 6 души в конфликти между кандидати за кметски постове в две села, а други 13 души бяха ранени.

Излязоха и първите резултати от вота в Анкара и Истанбул. Действащият столичен кмет Мелих Гекчек получава 46% от гласовете, но близо до него е Мансур Яваш от Народно-републиканска партия с почти 40%. Сегашният градоначалник на Истанбул Кадир Топбаш от Народно-републиканска партия взима 50% от гласовете.

Избирателната активност беше безпрецедентно висока – 83%, като на много места с часове се виеха опашки от хора, дошли да гласуват.

„Тези, които нападнаха Турция, са объркани и разстроени. Ще ги натикаме в техните дупки… те ще платят цената. Вие подкрепихте вашия премиер и аз съм безкрайно благодарен. Вие защитихте борбата за нова, независима Турция“, заяви Ердоган от балкона на партийната централата, обкръжен от семейството си, на митинг след обявяването на първите резултати от вота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *