Естонците са най-активните чужди инвеститори на БФБ

Инвеститорите от Естония са  най-активните чуждестранни играчи на българската фондова борса, показват данни на Комисията за финансов надзор за състоянието на капиталовия пазар през първото полугодие на 2010 г. Естонските инвеститори са изтъргували близо 12 млн. финансови инструмента, издадени от български публични дружества.
След това се нареждат австрийските играчи, които са прехвърлили 11.56 млн. лота. Инвеститори от Кайманските острови са третите най-активни на БФБ, като са изтъргували 6.6 млн. лв. финансови инструмента. Петицата допълват играчи от Кипър и САЩ, които са прехвърлили съответно 5.8 млн. и 5.34 лота на български емитенти.
Според данните на финансовия надзор общите активи на емитентите на БФБ са намалели с 1.3% на годишна база и в края на юни 2010 г. са 39.2 млрд. лв. Общите приходи на българските публични компании за първите шест месеца на тази година са близо 4 млн. лв., което е с 1.4% по-малко спрямо съпоставимия период на 2009 г. Въпреки това печалбата на листваните на БФБ дружества се повишава с 6.7% и за полугодието на 2010 г. достига 121.25 млн. лв.
 

pari .bg

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *