ЕС: Ако Гърция не приложи мерките, спираме парите

Ако Гърция не успее да приложи мерките, за които се споразумя с Европейския съюз в замяна на третата спасителна финансова програма, помощта бързо ще бъде спряна, заяви днес преди срещата на Еврогрупата в Брюксел нейният ръководител Йерун Дейселблум, предаде БТА.

Еврогрупата ще направи оценка на извършените реформи в Гърция през септември или октомври. Ако не бъдат изпълнени обещанията, програмата за подпомагане може бързо да бъде прекратена, заяви той, цитиран от Reuters.
Йерун Дейселблум все пак изрази увереност, че Гърция ще изпълни поетите ангажименти.

По думите му кредиторите и Гърция са съгласували най-конкретния и силен план за реформи от началото на преговорите.

В Брюксел днес заседават финансовите министри от еврозоната, за да обсъдят меморандум за реформите в Гърция, по който се споразумяха Атина и кредиторите й и който бе приет от гръцкия парламент. Изпълнението на условията, определени в този документ, са основата за отпускането на третия макроикономически пакет за Гърция на стойност около 85 милиарда евро.

Гръцките задължения към международните кредитори трябва да бъдат преструктурирани, заяви френският министър на финансите Мишел Сапен пред радио „Франс ентер“, цитиран от ТАСС.

Страните от ЕС трябва да проявят солидарност към тази страна. Сегашният план за предоставяне на 85 милиарда евро е точно такава солидарност, посочи Сапен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *