ЕС въвежда правила за по-сигурни е-плащания

Европейската комисия прие вчера правила, които целят да направят по-сигурни електронните плащания в магазините и по интернет. Потребителите ще могат да се възползват от по-удобни, изгодни и иновативни решения, предлагани от доставчиците на платежни услуги, съобщиха от Брюксел.

С новите правила се прилага втората директива на ЕС за платежните услуги (ДПУ2), чиято цел е да модернизира електронните плащания. Правилата ще позволяват на потребителите да използват иновативните услуги, предлагани от трети страни – т.нар. финансово-технологични дружества, като същевременно се запазват стриктните мерки за защита на данните и сигурността.

По-конкретно, доставчиците на платежни услуги са длъжни да извършват т.нар. задълбочено установяване на идентичността на клиента. За извършване на плащане ще се използва комбинация от най-малко два независими елемента, например физически носител – карта или мобилен телефон – и парола или биометрични данни, например пръстови отпечатъци.

Отсега нататък въвеждането на парола или на данни, видими върху кредитната карта, в повечето случаи няма да е достатъчно за извършване на плащане. В някои случаи, освен другите два независими елемента, ще бъде необходим и код, който ще е валиден само за конкретната операция. Целта е да се намали съществено сегашното равнище на измами при всички начини на плащане, особено при онлайн плащанията, и да се защити поверителността на финансовите данни на ползвателите.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *