ЕС е платил 2,2 млрд. евро на Турция за бежанците

Европейският съюз е изплатил 2,2 млрд. евро по механизма за бежанците в Турция, става ясно от доклад на Европейската комисия за напредъка по ограничаването на бежанската вълна.

За периода 2016-2017 година общността трябва да отпусне общо 3 млрд. евро за неотложните нужди на бежанците и на приемащите общности в Турция.

Сумите, за които са сключени договори, са се увеличили до 1,3 млрд. евро, допълват още от Брюксел.

Механизмът беше одобрен през тази пролет. По него беше предвидено отпускането на общо 6 млрд. евро на Турция за подобряването на условията в бежанските лагери. По споразумението е предвидена и реадмисия на нелегално влезлите в ЕС бежанци и мигранти от Турция.

ЕС се ангажира и да отмени визовия режим за турските граждани. От доклада става ясно, че Анкара има да изпълни още седем изисквания, за да бъдат премахнати визите. ЕК и Турция продължават диалога за намиране на решение на този проблем.

От месеци Турция настоява ЕС да изпълни ангажиментите си и да премахне визите за турски граждани. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган дори заплаши, че ще позволи нова бежанска вълна към Стария континент.

Днес в ЕК виждат положителни резултати по отношение на справянето с тази криза в последната година. Драстично намаляват незаконните мигранти, които пристигат в Гърция от Турция, има и значителен напредък в работата на гръцката администрация по обработката на документите на пристигащите бежанци.

Сега в ЕС влизат средно по 92-ма души на ден, а през октомври 2015 година техният брой е надхвърлял 10 хил., сочат още данните на Комисията, пише investor.bg. Въпреки това продължават да са налице значителни недостатъци, по-специално по отношение на все още твърде бавния темп на връщания от Гърция към Турция, което доведе до допълнителен натиск върху гръцките острови.

Има напредък и по отношение на политиката по презаселването. През ноември са били осъществени 1 406 премествания. Общо до този момент са преместени 8 162 мигранти – 6 212 от Гърция и 1 950 от Италия.

От догодина ще бъде постепенно възстановено и връщането на мигрантите в Гърция – като първата сигурна държава, по силата на Дъблинското споразумение. По този начин ще бъдат обезкуражени икономическите мигранти, които се опитват да се установят в Европа, смятат още от Брюксел.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *