ЕС заподозря Amazon в укриване на данъци

Европейската комисия вероятно ще стартира официално разследване срещу Amazon във връзка с евентуално избягване на корпоративни данъци. Става въпрос за споразумение между компанията и властите в Люксембург, което е позволило на щатския гигант да получава повече от десетилетие на практика нелегална държавна помощ, твърди „Файненшъл таймс“. Подобни случай преди време имаше и с Apple в Ирландия и със Startbucks в Холандия.

Освен срещу Amazon сходно разследване ще бъде стартирано и срещу автомобилния производител Fiat. Двата случая обаче са твърде чувствителни, имайки предвид, че новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бе министър-председател на Люксембург по времето, когато въпросните сделки са били сключени.

Според разследващите властите в страната са позволили на Amazon да се възползва от благоприятни данъчни условия. Сделката е била сключена през 2003 г. и съгласно договорката на компанията са били удържани едва 1% от приходите в Европа.

Нито от ЕК, нито от Amazon излязоха с коментар на информацията, но преди време от щатската компания заявиха, че плащат всички данъци във всички юрисдикции, в които оперират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *