ЕС започва битка за 926 млрд. евро

На фона на мерките за икономии, обхванали цяла Европа, Еврокомисията е подложена на натиск да намали разходите, като Великобритания, Франция, Германия, Финландия и Холандия призовават увеличаването на бюджета да се свежда само до актуализация спрямо инфлацията.
Бюджетната рамка на ЕС за 2007-2013 година е на стойност 926 милиарда евро (1,332 милиарда долара) като разходи, което е равно на около 1 процент от брутния национален продукт на ЕС.
Източник от ЕС посочи, че комисията вероятно ще се вслуша в призивите за икономии, но също така ще настоява за повече пряко финансиране за ЕС. В момента 75 процента от бюджета на Евросъюза се покрива от националните вноски, които са свързани с брутния национален продукт (БВП) на страните членки. Комисията би желала да намали този дял и да набира средства чрез предложените данъци върху финансовите транзакции и върху въздушния транспорт или приходи, които да идват от търгове за разрешителни за емисии въглероден диоксид.
ЕК възнамерява да предложи запазването на почти същото равнище на селскостопанските субсидии в бъдещия бюджет на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2013-2020 година, съобщи Франс прес, позовавайки се на източник от Брюксел. Предложенията на комисията ще бъдат огласени по-късно днес или утре.
Според същия източник общо средствата, определени за земеделие, ще бъдат около 385 милиарда евро. В сегашния бюджет (2007-2013 година) тази сума е 413 милиарда евро. Франция настоява селскостопанските субсидии да не се променят в следващия бюджет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *