ЕС инвестира в наука

„Хоризонт Европа“ е европейската програма за финансиране на изследванията и иновациите с бюджет от над 95 млрд. евро за 2021-2027 г. Парламентът одобри програмата на пленарната си сесия през април 2021 г. В преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС депутатите осигуриха допълнителни 4 млрд. евро за програмата. Вижте за какво ще се използват средствата в нашите инфографики.

ЕС инвестира 11,5 милиона евро в суперкомпютри в България

Основните задачи са укрепване на науката и технологиите, подобряване на конкурентоспособността на индустрията и постигане на целите за устойчиво развитие.

Пандемията от COVID-19 показа ясно, че изследванията и иновациите имат ключово значение. Стотици милиони евро бяха мобилизирани по предишната програма „Хоризонт 2020“ за научни проекти относно COVID-19. Новата програма ще продължи да подкрепя изследванията в здравната област и да подготвя ЕС за бъдещи кризи, информира economynews.bg.

„Хоризонт Европа“ ще има решителен принос и за дългосрочната трансформация на ЕС, като ще подпомага цифровизацията, намаляване на емисиите в промишлеността и ограничаване на зависимостта от изкопаеми горива, а също така ще работи за екологосъобразно възстановяване от кризата. Предвидени са средства и за сектора на културата и творчеството, който беше силно засегнат от пандемията.

Приоритетните области, по които ще работи програмата, са пет:

  • ускоряване на прехода към една Европа, която е подготвена и устойчива на промени в климата;
  • намиране на лечение на раковите заболявания;
  • превръщане на 100 големи града в климатично неутрални до 2030 г.;
  • възстановяване на водите и океаните;
  • поне 75% от почвите в ЕС трябва са чисти до 2030 г.

Бюджетът на „Хоризонт Европа“ е разпределен в четири стълба. Първият е посветен на укрепването на потенциала за изследвания и иновации. Вторият осигурява финансиране за научни проекти по приоритетните области. Третият стълб подкрепя воденото от науката предприемачество, а четвъртият финансира изследователските мрежи и сътрудничеството.

Европейският институт за иновации и технологии и Европейският съвет за иновации също получават финансиране по програмата. Институтът за технологии цели да приближи изследванията към практическото им приложение в бизнеса, а Съветът за иновации подпомага реализирането на технологични пробиви и внедряването на пазара на променящи ежедневието идеи.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *