ЕС иска от Apple 13 млрд. евро данъци

Apple обяви, че ще обжалва искането на Европейския съюз (ЕС), с което той търси около 13 млрд. евро невнесени данъци.

То беше отправено в края на август с аргумента, че компанията съзнателно е заобикаляла данъчните закони, като е пренасочвала всичките си приходи през европейската си централа в Ирландия, съобщава агенция Reuters.

Според Apple обаче ЕС е игнорирал мнението на експерти и корпоративните закони, като нарочно е избрал метод за изчисление, който дава максимално високо наказание. Тази седмица Apple ще подаде своето обжалване в съда.

Брус Сеуел, който е главен юрист на Apple, твърди, че ЕС нарочно е избрал компанията заради нейния успех. „Apple е удобна мишена, защото генерира много заглавия“, коментира Сеуел. Според него Европейската комисия иска да си направи реклама на гърба на компанията.

Apple има на своя страна правителството на Ирландия. То е изпратило своя позиция, в която също заявява, че регулаторите на ЕС не са разбрали правилно данъчните закони на страната и са взели погрешно решение. Според ЕС обаче Ирландия нарочно е изопачила законите си, за да привлече големи компании като Apple, които се ползват със специални данъчни привилегии.

Според Сеуел Apple не може да изпълни искането на ЕС, защото това означава, че Ирландия трябва да наруши собствените си данъчни закони. Ирландското правителство пък смята, че ЕК е превишила правомощията си и се е намесила в данъчния суверенитет на страната.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *