ЕС и Виетнам постигнаха принципно споразумение за свободна търговия

Европейският съюз и Виетнам постигнаха политическо споразумение по договор за свободна търговия след две години и половина интензивни преговори, съобщиха световните агенции.Имаме принципно споразумение, обяви европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом, според която то ще даде импулс на търговията с една от най-динамичните икономики в Азия.

Според споразумението почти всички митнически бариери по стокообмена между двете икономики ще бъдат премахнати.Виетнамските износители ще имат по-лесен достъп за техните продукти в ЕС, което ще даде важен тласък на виетнамската икономика. Ще се стимулира икономическото развитие и реформите. Разбира се, споразумението е добра новина и за Европа. Виетнам е важен и динамичен пазар с 90 милиона потребители, което означава нови възможности за работни места и инвестиции, изтъкна Малмстрьом.

Екипите от преговарящи ще работят за отстраняване на последните технически подробности и юридическото оформяне на текста. След този етап споразумението трябва да бъде одобрено от Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *