ЕС и НАТО обсъждат реакции срещу режима на Кадафи

Обстановката там ще бъде обект на дискусии на срещата на военните министри от НАТО и на заседанието на Съвета на министрите на външните работи от Европейския съюз, а евродепутатите се очаква да приемат остра резолюция срещу режима на Кадафи.
Очакванията са военните министри от НАТО да очертаят планове за евентуални бъдещи действия в Либия и така да създадат условия за бърза реакция на Алианса при нужда. Най-обсъжданата опция е за установяване на забранена за полети зона, за да не може режимът на Кадафи да атакува опозицията с бойна авиация. Това обаче ще представлява военна операция, и може да се осъществи само с мандат от Съвета за сигурност на ООН, предупреди в навечерието на срещата генералния секретар на алианса Андерс Фо Расмусен – като добави, че НАТО няма никакви намерения да се намесва в Либия без мандат.
Междувременно външните министри на страните от Евросъюза ще обсъждат не само възможните европейски реакции в Либия, но и по-дългосрочен план за демократизация на южното Средиземноморие. Предвижда се той да бъде подплатен с близо 10 милиарда евро и да подпомогне създаването на гражданско общество, работещи институции и силен неправителствен сектор в страните от Северна Африка, а те на свой ред да предприемат мерки за подобряване на граничния контрол и пресичане на нелегалната миграция към Европа.
В Страсбург пък се очаква Европейския парламент да гласува резолюция, в която да осъди насилието и да призове режима на Кадафи да се оттегли. В проекта на този текст има и искане към другите европейски институции и страните-членки да настояват пред ООН за решение за забрана на полетите над Либия. Внесено е и предложение за признаване на формирания от либийската опозиция преходен национален съвет и за начало на диалог с него.
Всички тези въпроси ще бъдат на дневен ред тук и утре, когато на извънредно заседание за Либия се събират държавните и правителствени ръководители на страните от Евросъюза.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *