ЕС и Япония искат по-отговорно отношение в борбата с глобалното затопляне

Малко повече от два месеца преди срещата на Г-8 лидерите на Европейския съюз и Япония призоваха за установяване на „крайно амбициозни и обвързващи цели“ в борбата срещу промените в климата, съобщава EUbusiness.com.
В съвместно изявление председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, словенският премиер Янез Янша и японският министър-председател Ясуо Фукуда заявиха, че международната общност трябва да се ангажира по-сериозно с проблема, особено в светлината на изтичащото действие на Протокола от Киото в края на 2012.
На конференцията на ООН в Бали в края на миналата година ЕС вече предложи ограничаване в световен мащаб до 2020 година на вредните емисии газове в размер на 25-40% спрямо нивото им от 1990 година, но САЩ и Япония контрираха, като заявиха, че е твърде рано за поставяне на конкретни цели. Все пак Токио промени позицията си под натиска на природозащитните организации и ще преследва свои собствени цели от 2012 година. Съвместното изявление на ЕС и Япония подкрепи установяването на национални приоритети по въпроса.
На срещата беше обсъдено и положението с високите цени на хранителните продукти в световен мащаб, като Брюксел и Токио предупредиха, че оскъпяването удря сериозно по-най бедните слоеве от обществото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *