ЕС конкретизира плановете си за използването на екологично чиста енергия

Новото европейско законодателство в областта на енергетиката започва да придобива все по-завършена форма, коментира EUobserver.com. Основен момент в него е желанието 20% от общото потребление на енергия в Европа да бъде осигурявано от възобновяеми енергийни източници. За да стане това всяка държава-членка на ЕС трябва да допринесе с поне 5.75%.

Все пак по-богатите страни ще трябва да поемат по-голям товар в името на общата цел. В своите планове ЕК взима под внимание два основни критерия – първо, географското местоположение на държавата и възможността й да произвежда енергия от източници като вятъра, слънчевата светлина и водата и второ – икономическата мощ.

Освен това в планът се обяснява как след 13 години 20% от общото потребление на енергия ще бъде осигурявано от възобновяеми енергийни източници. В момента този процент е 8.5 на сто. До 2014 година всички страни-членки на ЕС трябва да са постигнали 51% от цялостното преустройство на енергийното си производство. До 2016 година процентът ще е 66 на сто, а до 2018 – 83%. Така през 2020 година 20% от потреблението на енергия в ЕС ще се осигурява изцяло от възобновяеми енергийни източници.

Новият план ще бъде оповестен официално на 12 януари от европейския комисар на енергетиката Андрис Пиебалгс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *