ЕС може да финансира Българска фондова борса

С пари от ЕС може да се финансира качването на компании за търговия на фондовата борса. Това е една от мерките, предвидени в Стратегията за развитие на българския капиталов пазар. Тя беше приета на заседание на Съвета за развитие на капиталовия пазар, проведено на 17 ноември, каза за в. „Стандарт“ Васил Големански, изпълнителен директор на „Централен депозитар“ АД.

Ще се създаде възможност за финансиране на публични предлагания на финансови инструменти, чрез оперативните програми на ЕС. Проектът е свързан със създаването на възможност IPO и SPO да бъдат финансирани от европейски фондове през ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, е записано в стратегията. Съветът за развитие на капиталовия пазар беше създаден по инициатива на Комисията за финансов надзор, Централния депозитар, народния представител от ГЕРБ Делян Добрев и в партньорство с бизнеса и неправителствени организации.

Стратегията предвижда да се предприемат действия в редица направления – законодателни промени, опростяване на процедури на капиталовия пазар, въвеждане на пазара на нови инструменти за търговия. Цели се увеличаване на набора от финансови инструменти (ФИ), търгувани на БФБ – разнообразяване на палитрата от предлагани ФИ чрез стартиране на пазари за ДЦК, структурирани инструменти (сертификати), създаване на деривативен пазар и др.

Посочва се, че са необходими и промени в законите, регулиращи финансовите пазари, с цел премахване на някои административни тежести. Някои от необходимите промени са следните – скъсяване на сроковете за регистрация на емисия ценни книжа от увеличение на капитала след приключване на записването, създаване процедури за излизане от публичен статут на компании без интерес да са публични или с корпоративно управление, не съответстващо на добрите корпоративни практики за публични дружества, закон за клиринг и сетълмент на финансови инструменти. Срокът за реализация на тези промени е септември 2017 г.

Положителните ефекти от всички предложени мерки ще доведат до растеж на икономиката, се посочва в стратегията. Привличането на повече инвестиции води до повишаване на БВП и подобряване на икономическата ситуация. Наличието на свеж капитал ще спомогне и за увеличаване на банковото кредитиране – практиката е, че срещу всеки лев привлечен капитал, банките осигуряват допълнително финансиране, което е в 2-3 пъти по-голям размер, се посочва в документа.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *