ЕС налага да удвоим фонда за гарантиране на депозитите

Лидерите на Европейския парламент постигнаха съгласие с финансовите министри от ЕС за това, как да се финансира системата за гарантиране на депозитите.

Планира се всички влогове до 100 000 евро да бъдат напълно гарантирани при фалит на банка, като вноските за застраховането им ще се превеждат от финансовите институции в специален фонд във всяка държава. Така няма да се налага данъкоплатците да помагат за спасяването на банките.

Постигнатото споразумение изисква от всяка държава-членка на Европейския съюз, в рамките на 10 години, да създаде гаранционен фонд на стойност 0.8 на сто от всички гарантирани депозити.

Вложителите ще могат да получават парите си в срок от седем работни дни, за разлика от предишното предложение това да става за 20 дни.

В България вече има Фонд за гарантиране на влоговете в банките. Сумата на средствата в него е над 1.8 млрд. лв. или около 0.4% от всички гарантирани депозити.

Т.е. размерът на фонда ще трябва да се удвои, за да бъдат спазени критериите на Европейския съюз.

Ако темповете на нарастване на депозитната база от над 8% годишно се запазят то вноската на банките във фонда ще бъде увеличена, което вероятно ще се отрази на цените на кредитите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *