ЕС налага един стандарт за мобилна телевизия

Европейската комисия подкрепи лансирания от Nokia мобилен стандарт за излъчване на телевизия, стана ясно през седмицата. Този ход може да ускори растежа в новия сектор, чийто потенциал е доста голям, пише TechNews.

Повечето проучвания предвиждат рязък скок в търсенето през 2009 г., а според по-оптимистичните оценки световният пазар за мобилна телевизия ще достигне приходи от 20 млрд. евро през 2015 г. До 2010 – 2011 г. този нов бизнес се очаква да генерира между 7 и 9 млрд. евро.

От фирмата за проучвания Gartner дори предлагат мобилната телевизия да бъде обособена като самостоятелна услуга. В повечето настоящи бизнес модели тя се предлага като част от пакет с услуги.

Някои анализатори предвиждат, че до 2011 г. в Европа услугата ще има 68,7 млн. абонати. Други смятат, че големият бум на мобилната телевизия ще стане още през 2009 г., когато приходите и броят на абонатите на мобилната телевизия ще скочат значително и ще надминат тези на 3G услугите.

Европа ще поддържа лидерска позиция на пазара за мобилно развлечение, генерирайки дял от 32% от общите глобални приходи от мобилно забавление през 2011 г..

Липсата на единна технология досега задържаше по-широкото разпространение на телевизия по клетъчни телефони. Поддръжката от Европейския съюз на DVB-H (digital video broadcast handheld digital video broadcast handheld) може да се окаже решителен фактор в битката за установяване на глобален стандарт.

В момента на европейския пазар съществува риск за фрагментация, тъй като има няколко технологии за мобилна телевизия и всяка от тях е за различна платформа. DVB-H се смята за най-силния претендент за бъдещото разгръщане на мобилната телевизия в Европа.

Стандартът вече е най-разпространеният на Стария континент, а освен това става популярен и в глобален мащаб. Към днешна дата около 40 DVB-H пилотни мрежи са имплементирани за тестване в целия свят, включително в САЩ и Азия.

Важен момент от въпроса за новите безжични услуги, като мобилна телевизия, е спектърът. Той е ключов ресурс за развитието им. Очевидна е нуждата от осигуряване на достатъчно радио честоти, разгърнати в Европа, за иновативните услуги.

Мобилната телевизия може да се възползва в скоро време от хармонизираните честоти на ЕС. В момента експерти от страните членки разглеждат възможността за разработване на честота, наречена L-Band, която да бъде използвана само от мултимедийни услуги, включително и от мобилната телевизия.

Комисията, с помощта на страните-членки, вече успешно разясни приложимия регулаторен режим, който позволява на европейските мобилни телевизионни сателитни системи да бъдат разгърнати в хармонизираните честоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *