ЕС не обмисля санкции срещу Русия заради Сирия

Европейският съюз не обмисля нови санкции срещу Русия заради Сирия, заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Франс прес.

Могерини уточни, че нито една страна членка не е предложила наказателни мерки срещу Москва заради подкрепата й за режима в Дамаск и бомбардировките на северния сирийски град Алепо.

ЕС обаче може да включи още сирийци, обвинени в нарушаване на правата на човека и военни престъпления, в санкционния си списък, отбеляза в същото време тя, цитирана от Асошиейтед прес.

Могерини направи това изявление в Люксембург преди началото на срещата на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз.

По-рано Ройтерс предаде, позовавайки се на дипломати, че Великобритания, Франция и Германия ще се опитат да убедят днес ЕС да осъди руската въздушна кампания в Сирия и да наложи още санкции на режима на сирийския президент Башар Асад. Явно, тези дипломати не са били от такъв ранг, от които зависи дали ще има санкции срещу Русия или не. Положително агенция Ройтерс е направила информацията си за тези предложения, бъркайки желаното с действителното.

Преговори през уикенда между САЩ, останалите западни сили и Русия не доведоха до пробив за възобновяване на примирието и осигуряване на хуманитарен достъп в Сирия.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *