ЕС не обръща достатъчно внимание на икономическия потенциал на културата

Преди четири години този сектор е имал оборот от 654 млрд. долара – два пъти по-голям сума, отколкото тази, заработена от автомобилната индустрия

Европейската комисия пренебрегва икономическия потенциал на културния сектор и съсредоточава усилията си към стандартните индустрии, коментира EUobserver.com.

Съгласно проучването на консултантската фирма KEA индустрии като музикалната, филмовата и игралната, както и творчески индустрии като дизайна и архитектурата, са допринесли с 2.6% към БВП на ЕС през 2003 година. През същата година културните забележителности са били главната цел на туризма, а той е допринесъл с 5.5% към европейския БВП. Преди четири години тези сектори са имали оборот от 654 млрд. долара – два пъти по-голям сума, отколкото тази, заработена от автомобилната индустрия. Освен това растежът на културните и творческите сектори за периода 1999-2003 година е с 12.3% по-голям, отколкото този на всички останали икономически сектори взети заедно.

Но субсидиите, които ЕС е отделял за творческите индустрии през същия период, са в размер на едва 1.1 млрд. евро. За сравнение общността е похарчила 56.6 млрд. евро за въвеждането на нови технологии в промишлеността и 308 млрд. евро за структурни реформи.

Според директора на KEA Филип Керн структурата на културния сектор и липсата на достоверна статистическа информация пречат на европейските чиновници да осъзнаят истинското му влияние върху европейската икономика. „Творчеството е забравено и е на втори план при определянето на политиката на ЕС,” каза той. Керн призова европейските институции да дадат на творчеството същата подкрепа, която дават на въвеждането на нови технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *