ЕС ни дава 2 млрд. евро за социални дейности

България може да разчита на близо 2 млрд.евроот Европейския съюз (ЕС) за социални дейности през следващия програмен период 2014-2020 г., в т.ч. за преодоляване на младежката безработица. Това каза пред журналисти евродепутатът от групата на левицата в Европейския парламент Ивайло Калфин на конференция, посветена на проблемите на безработицата и заетостта сред младите хора, предава БТА.

Според него страната ни не е на последно място в ЕС по процент на младите хора без препитание. По думите му пред нас са Испания със 70% на сто, Гърция – 60 процента.

„Замразяването“ на пенсионната възраст показва, че няма съгласие в държавата как да продължи пенсионната реформа, не е добре, когато се сменят идеите, коментира Ивайло Калфин. Той счита, че, ако мярката е само за една година, няма да има някакъв ефект върху младежката безработица, но ако става въпрос за цялостно преразглеждане на пенсионната реформа, тогава безспорно ще се отрази.

Един от основните дефекти на образованието в България е липсата на връзка между университета и бизнеса, отбеляза Ивайло Калфин. Според него трябва средствата да се насочват към висшите училища по критерии, които са много ясни – като, например, реализация по специалността.

Той допълни, че през следващите две години само за борба с младежката безработица страната ни се очаква да получи около 100 млн. евро по инициативата „Младежка гаранция“.

Тя предвижда до четири месеца, след като завършат образованието си, младите хора да започнат работа или да бъдат включени в курс за повишаване на квалификацията.

По думите му от ЕС ще има достатъчно финансиране, което да бъде насочено към младите хора без работа. Според Калфин решението трябва да е в две насоки – краткосрочен и дългосрочен план.

„Европа ни дава и много добри модели“, смята Калфин. Пример може да се вземе с дуалната система на професионално образование в Германия и Австрия, докато в скандинавските страни се работи индивидуално с всеки млад човек и му се търси работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *