ЕС ограничава размера на таксите за транзакции с банкови карти от 2015 г.

ЕС ще наложи ограничения на таксите върху транзакции с кредитни и дебитни карти, решиха представителите на държавите членки и парламентарната комисия по икономически въпроси в Европейския парламент в четвъртък.

Регулацията ще засегне т.нар. многостранни такси за обмен, които се удържат по време на транзакции между търговеца и банката на купувача, предаде Евроактив.

Очаква се таксата да бъде ограничена до 0.2% от стойността на транзакцията за дебитни карти и 0.3% за кредитни карти. Страните членки ще имат право да понижат повече тавана на таксата на национално ниво. Ефектът на регулацията ще се усети най-силно в Германия, където средната стойност на таксата в момента възлиза на 1.8%, и в Полша – 1.6%.

„Законодателството е полезно за потребителите, за бизнеса и работи за доброто на Европа. Благодарение на него ще бъдат намалени цените и ще бъде увеличена прозрачността на разходите за потребителите. „Данъкът“, наложен на бизнеса от страна на банките ще бъде редуциран“, заяви европейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Решението, взето след продължителна борба с компании за разплащания като „Виза“ и „Мастъркард“, ще прекъсне източник на милиарди евро приходи за европейските банки.

Подобни регулации бяха въведени в САЩ, Швейцария, Испания и Австралия, въпреки многократните обжалвания.

Банките предупредиха, че решението няма да доведе до очаквания ефект, понеже търговците ще прибират спестените средства, а разходите за потребителите ще се увеличат. Мастъркард
подадоха жалба срещу Комисията след като Брюксел заключи, че междубанковите картови такси нарушават европейското законодателство в областта на конкуренцията, но загубиха делото.

Търговците в Европа годишно плащат по 13 милиарда евро за управление на транзакциите. Общата сума на банковите такси за картови транзакции възлиза на над 1.9 трилиона евро. Пазарният дял на Виза е 41.6%, а на МастърКард – 48.9%.

Предложението ще бъде гласувано от правителствата на държавите членки и от европейския парламент в началото на следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *