ЕС остава в търсене на споразумение за средствата за климата

Европейският съюз не можа да постигне споразумение за ограничаване на вредните емисии в развиващите се страни се оказа невъзможно в рамките на първия ден от европейската среща на върха в Брюксел.

Противно на плановете, конкретната сума, която Евросъюзът ще даде за борба с климатичните промени в развиващите се страни, не беше назована след първия ден от заседанието на Европейския Съвет.
Шведският премиер Фредерик Райнфелд увери, че работата по цифрите ще продължи и през нощта – за да можеднес вече да има споразумение. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу на свой ред подчерта, че от това ще зависят и шансовете за успех в Копенхаген.
Страните от Европейския Съюз трябва да осигурят между 5 и 7 милиарда годишно за развиващите се – за да могат те в периода до 2013-а да предприемат първите и най-неотложни действия за преминаване към по-нисковъглеродна икономика, каза Райнфелд.
Повече от половината страни-членки вече са обявили пред шведското председателство какви суми могат да отпуснат, консултациите с останалите продължават, като шведският премиер припомни, че принципът е доброволен, и че някои страни от евросъюза в момента преминават през сериозни икономически трудности.
Офертата на Европа остава в сила – тя ще ограничи емисиите си не само с обещаните 20, но и с 30 на сто, ако види реципрочни усилия от останалия свят. „Все още сме решениЕвропейският съюз да бъде лидер в борбата с климатичните промени”, обобщи Фредерек Райнфелд.
Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу същоизрази надеждада се намери съгласие за финансирането: „Ние в Европейския съюз първи разбрахме, че е много по-добре да пазим планетата, вместо после да плащаме за възстановяването й. Да пазим планетата сега ще ни струва по-малко, отколкото да я възстановяваме по-късно.”

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *