ЕС отстъпи пред високия дефицит и даде глътка въздух за Франция и Италия

Европейската комисия (ЕК) направи пореден компромис, за да даде повече време на страните да подобрят бюджетните си показатели, преди да се стигне до санкции. Ако държавите членки предприемат структурни реформи и публични инвестиции, „нарушителите“ ще могат да намалят натиска от страна на Брюксел за съкращения на дефицита. Това заяви в своя реч зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Решението на еврокомисията намалява вероятността Франция и Италия да бъдат санкционирани заради небалансиран бюджет.

Френският бюджетен дефицит поддържа нива над 3% (4.1% от БВП за 2013 г.) в разрез с европейските правила от години насам, а Париж многократно убеждава това да се промени. След последната отсрочка, на която еврокомисията се съгласи, Франция е застрашена от глоби през март тази година.

Италия от своя страна може са бъде санкционирана заради прекомерен дълг (127.9% за 2013 г.). Европейската комисия отправи критика към Рим заради липсата на предприети мерки за редуцирането му.

И двете страни се оплакаха, че строгите финансови икономии, които Брюксел иска да наложи, ще направят икономиките им уязвими в момент на слаб икономически растеж.

Европейската комисия очаква страните да намаляват дефицита си с 0.5% от БВП годишно, докато бюджетите им не станат балансирани. Италия обаче възнамерява да замрази структурния си дефицит на нива около 0.8-1.0% до 2016 г.

Изпълнителният орган също заяви, че ще адаптира очакванията за намаляване на дефицита индивидуално за всяка държава членка, като се вземат предвид спецификите на икономиката ѝ, а единното изискване от 0.5% ще отпадне.

Дали ЕК ще направи компромис за държава членка и ще занижи изискванията си за редуциране на дефицита ще зависи от това дали тя се намира в рецесия и от размера на производствения разрив (разликата между реалния и потенциалния доход). Ако той е по-голям от -1.5% от БВП, на държавата ще бъде позволено да намали дефицита си с по-малко от 0.5% годишно.

В случая на Италия разривът за 2014 г. е -4.5%, а предвиденият за 2015 г. – -3.4%. Това според еврокомисията ще позволи на Рим да не намалява дефицита си.

Вратичката обаче е отворена само за държавите, които са спазили условието дефицитът им да бъде под 3%. Това означава, че Франция отпада от списъка на страните, които биха могли да прескочат санкциите, но все пак ЕК заяви, че „Париж може да поиска повече време, за да редуцира дефицита си, ако представи подробен и надежден план за структурни реформи“.

Евроактив цитира, че по този начин ЕК се стреми едновременно да задържи стабилността на финансовите пазари и да даде на държавите повече гъвкавост за стимулиране на икономическия растеж в рамките на европейските правила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *