ЕС планира единна корпоративна данъчна ставка

За първи пътЕвропейската комисия възнамерява да въведе единна долна граница за корпоративен данък в рамките на ЕС. Това съобщи германският икономически всекидневник Handelsblatt, като се позовава на източници от преговорните екипи.

Очаква се президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер, заедно с другите 27 комисари, да проведе в сряда ориентационен дебат за бъдещето на корпоративното данъчно облагане в Европа. Темата за минимални корпоративни ставки ще играе сериозна роля. По този начин Комисията ще реагира на исканията на Германия и Франция за хармонизирана минимална ставка на корпоративния данък.

До този момент се знаеше, че ЕС възнамерява да уеднакви само данъчната основа на корпоративната ставка. Хармонизирането на данъчните ставки засега е стриктно отричано от държавите членки, но под натиска на т.нар. афера Luxleaks вече е започнало преосмисляне, пише още Handelsblatt.

През миналата година стана известно, че Люксембург е предоставял на чуждестранни компании, като американския търговец на дребно Amazon, изключително благоприятно данъчно третиране, което вреди на други членки на ЕС. Много споразумения са били сключени в периода между 1995-2013 г., когато Юнкер е бил премиер и финансов министър на Люксембург. Предполага се, че с неговата подкрепа международни корпорации са спестили данъчни плащания за милиарди евро.

Германия и Франция са твърдо против подобни практики. Ако данъчните ставки се смъкнат до изключително ниско ниво, то това би била несправедлива данъчна конкуренция, твърдят източници от Федералното министерство на финансите на Германия.

На 17-и юни се очаква ЕК да представи свой план за корпоративното облагане. Но по отношение на минималната ставка все още дискусиите са в началото, твърдят източници от Брюксел.

В България корпоративният данък е един от най-ниските в ЕС и в света. Ставката е едва от 10%, като това е един от важните козове на страната в усилията да привлича чужди инвеститори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *