ЕС предлага промяна в режима на ДДС

Европейската комисия предлага съществена промяна в режима на ДДС в Европейския съюз, която цели да се премахнат голяма част от измамите с данък добавена стойност. Според данни на самата ЕК заради досегашния режим при вътрешнообщностните доставки годишно страните членки губят по 50 млрд. евро данъчни приходи.

„Настоящата система беше приета през 1993 г. като временна след основаването на Единния пазар, практиката обаче се каза фиаско. Тя коства повече от 1 млрд. евро годишно на фирмите, за да я прилагат, а измамите се струват по 100 евро на всеки европейски гражданин“, каза днес еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

ЕК предлага да се промени на начина на начисляване на ДДС при търговията между страните членки, така че да се премахне възможността за т.нар. „липсващ търговец“. В момента когато една стока се изнася към друга страна членка, тя е освободена от ДДС. Данъкът се начислява при продажбата й в страната, за която е предназначена. Това обаче създава възможност фирми еднодневки да внасят стоки без ДДС, след това да ги продават с данък, но да пропускат да внесат данъка като фалират или просто изчезват. „Представете си ако имате проблем в страните членки, където е възможно веднага да проверите дали ДДС-то е внесено, какво се случва на ниво ЕС, където проверката става след няколко месеца“, каза служител на Европейската комисия.

Заради подозрения в подобна схема през 2015 г. в Италия за кратко беше арестуван представителят на съвета на директорите на „Техномаркет“ и „К и К Електроникс“ Николай Китов. Обвинението на италианската прокуратура беше, че българската компания е продавала на италиански фирми еднодневки стока, която те след това са препродавали на големи местни търговци. След като са изтегляли данъчния кредит, посредниците са фалирали. Делото срещу Китов и предполагаемите му италиански съучастници в Италия все още продължава.

В някои схеми, известни както „ДДС въртележки“ стоката се препродава многократно през границите на страните членки. Практиката е толкова разпространена, че дори бившият лидер на „Ал Кайда“ Осама Бин Ладен е участвал в подобни схеми в Италия (документи за това бяха намерени в пакистанското му скривалище).

Сега ЕК предлага при износ на стоки в рамките на ЕС, ДДС да се начислява в страната на произход, като ставката ще бъде на страната получател. След като се осъществи износът, страната, която е събрала данъка ще превежда парите на страната получател. На практика, страните членки ще събират данъците си едни на други. Така се избягва появата на“липсващи търговци“, тъй като стоките ще пътуват с начислени данъци.

Компаниите, които получат специален сертификат за надеждност пък ще могат да продължат да работят по настоящата ДДС система. От ЕК твърдят, че предлаганото „единно европейско гише“, в което търговците ще могат да подават декларации и плащания сериозно ще улесни търговията в рамките на ЕС. Подобен механизъм беше въведен преди време при трансграничната търговия с он-лайн услуги, информира в.Капитал.

Големият проблем пред системата, която иначе изглежда логично е, че в различните страни членки има значителни разлики в събираемостта. Например, т.нар. „ДДС дупка“, т.е. разликата между очакваните и реално получените данъчни приходи е почти нула в Швеция, но над 30% в Малта, Румъния или Италия. За България дупката през 2014 г. е била 20%, което е било близо 2 млрд. лв. пропуснати приходи за бюджета. Естествено българската приходна администрация ще има голям интерес нейното ДДС да бъде събирано в Швеция или Германия, но едва ли шведската и германската данъчни служби са очаровани от възможността българските им колеги да събират техните данъци.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *