ЕС прие европейската „зелена карта“, влиза в сила от 2011 г.

Съветът на Европейския съюз одобри директивата „Синя карта“ (еквивалент на американската „зелена карта“), с която се дава възможност на висококвалифицирани работници от трети страни да работят при облекчени условия в страните от ЕС, с изключение на Великобритания, Ирландия и Дания, информира EUobserver.
Останалите 24 страни членки, които са приели директивата, имат двугодишен срок да я ратифицират и синхронизират с местното законодателство, което означава, че директивата ще влезе в сила от 2011 г., както беше запланувано.
Условието за получаване на „синя карта“ е конкретно пложение за работа. След две години притежателят на „синя карта“ ще има право да започне работа в друга страна членка на ЕС, за което, обаче, също се изисква конкретна оферта. След пет години в ЕС притежателите на „синя карта“ ще могат да кандидатстват за дългосрочно разрешение за престой, като ще бъде без значение дали петте години са прекарани в една или няколко страни членки на ЕС.
За „синя карта“ имат право да кандидатстват хора с висше образование и най-малко 5 години трудов стаж в съответния бранш. Ако работникът/служителят няма висше образование, но отговаря на поставеното условие за придобит трудов стаж, също получава правото да кандидатства за „синя карта“. Утежняващо условие е служителят да си намери работодател, който е готов да му плаща 1,5 пъти повече от средната заплата в страната, от която идва служителят.
„Синята карта“ гарантира на своя притежател равнопоставеност при определянето на условията на труд, възнаграждението и прекратяването на трудовото правоотношение. Документът му дава право да се присъедини към местни синдикални организации, пенсионни права, право на придобиване на жилище, както и на пълно административно обслужване.
От ЕК уточниха, че директиватаще се прилага като допълнение към националните схеми за наемане на висококвалифицирани работници от трети страни истраните членки на еврообщността запазват правото си да определят колко чужди работници могат да приемат като цяло.
Едновременно със синята карта, Съветът прие и директивата „Санкции за работодателите“, която описва наказателните мерки при установено незаконно наемане на емигранти. Освен глоба, на фирма нарушител могат да й бъдат спрени европейските субсидии (ако ползва такива) или да й бъде наложена временна забрана за участие в държавни търгове.
Високообразованата миграция вЕС ще засили нашата конкурентоспособност и ще спомогне за възстановяване наикономическия растеж, ще ни помогне да се справим по-успешно с демографските проблеми, коментира заместник-председателят на Европейската комисия Жак Баро, който отговаря и за правосъдието, свободата и сигурността.
По данни на ЕК, едва 1,7 на сто от работещите в ЕС са висококвалифицирани работници, докато в Австралиявисококвалифицираните имигранти са близо 10 процента, в Канада – малко над 7%, в Швейцария – 5,3%и в САЩ – 3,2 на сто.
Едва 5,5 процента от висококвалифицираните емигранти, които напускат страните от Магреба (Алжир, Тунис, Либия, Мароко, Мавритания), се насочват към Европейския съюз. 54% от тях предпочитат Канада и Съединените щати. В същото време Европа е магнит за неквалифицирани работници. 87% от хората с ниска или напълно липсваща квалификация, които емигрират от страните от Магреба, се установяват в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *